Kotitehtävät eli läksyt pridestä
Millaisia kotitehtäviä, eli läksyjä valmennuksessa tulee? Kuinka paljon niitä tulee ja kuinka nopeasti ne täytyy palauttaa? Miten läksyt käydään läpi?
"Ekalla kerralla saatte vielä aika helppoja läksyjä. Vähän vain vasta lämmitellään aiheeseen ja läksyihin." Läksyt tulivat sähköpostiin seuraavana päivänä.
Luin tehtävät läpi. Niitä oli n. 50 kysymystä. Ei ne helpoilta tuntuneet ja vähän säikähdettiin, että mitä ne tulee oikein olemaan myöhemmin kun nämä ovat muka helppoja.
Mutta kun jokaiseen kysymykseen keskittyi yksi kerrallaan, vähitellen niihin osasi vastatakin. Ja kun vastasi toiseen kysymykseen, keksi myös lisättävää edellisiin kysymyksiin.
Tehtävät tehdään google drivessä (varmaan voi käyttää muutakin tekstinkäsittelyohjelmaa) ja palautetaan sähköpostilla kouluttajille ennen seuraavaa valmennusiltaa. Aikaa siis aina sen 2-3 viikkoa.
Tehtävät ovat sellaisia, että niihin pystyisi vastaamaan nopeasti, (parissa tunnissa, hehheh, tosi nopeasti.) mutta jos yhtään haluaa paneutua tehtäviin ja valmennukseen enemmän, menee tehtävien tekemiseen paljon enemmän aikaa. Valmennuksesta saa paljon enemmän irti, kun tekee tehtävät hyvin. Ja se auttaa itseä ja sitä mahdollista tulevaa sijoitettua lasta, kun tehtävät on tehnyt ajatuksella ja pohtien.
Mitä niissä sitten kysytään? Tarvitaanko yleissivistävää tietoa tai aikaisempaa kokemusta lasten kasvatuksesta?
Aikaisempaa kokemusta lasten kasvatuksesta tai yleissivistävää tietoa et tarvitse. Sinä joudut miettimään paljon omaa elämää. Lapsuutta, nuoruutta, omaa vanhemmaksi tuloa, parisuhdetta, lapsettomuutta, käyttäytymismalleja, perhettä, sukua, puolisoa ja lapsia. Omaa tämän hetkistä arkea.
Miten toimit erilaisissa tilanteissa? Onko katkenneita suhteita ja miten ne vaikuttavat elämääsi nyt? Kenen kanssa vietät aikaa, ketkä ovat tärkeitä? Miten sijoitetun lapsen tulo perheeseen muuttaa sinun ja perheesi arkea konkreettisesti? Missä asioissa tulet tarvitsemaan tukea tai lapsesi tulevat tarvitsemaan? Miten sinun pitäisi kehittyä, jotta olisit parempi sijaisvanhempi? Miten sinua on kasvatettu? Kasvatatko omia lapsia samalla vai eri tavalla, miksi? Jos suutut, miten toimit? Mitkä ovat perheen arvot? Jos joudut luopumaan jostakin tärkeästä asiasta, miten suhtaudut siihen?
Valmennukseen kuuluu yksi toimistotapaaminen kouluttajien kanssa ja yksi kotikäynti. (Alun tutustumiskotikäynnin lisäksi.) Toimistossa ja kotona on läsnä vain me pariskunta ja kouluttajat. Tapaamiset kestää muutaman tunnin ja siellä käsitellään kotitehtävät. Keskustellaan aiheista, mitkä kouluttajat nostaa esille meidän vastauksista. Molemmilla tapaamisilla käsitellään kolmet läksyt. Läksyjä tulee yhteensä kuusi kertaa koko valmennuksen aikana.
Tapaamiset ja keskustelut ovat olleet antoisia, mieltä rauhoittavia ja rakentavia. Ne ovat syventäneet omaa ajattelua itsestä, perheestä ja siitä oleellisimmasta tässä tapauksessa, eli sijaisvanhemmuudesta. Kaikki se oma eletty elämä vaikuttaa niin paljon tähän työhön ryhtymistä. Voinko minä alkaa, haluanko, jaksanko, onko minulla tai jollakin perheen jäsenellä jotakin painolastia mikä oleellisesti vaikuttaisi asiaan? Ja niin edelleen.
Minä olen tehnyt läksyt siten, että olen heti niiden tultua, lukenut kysymykset läpi. En ole vastannut yhteenkään heti. Olen jättänyt ne alitajuntaan pyörimään. Muutaman päivän päästä olen sitten ottanut koneen rauhallisena hetkenä kotona ja vastaillut kysymyksiin. En aina ihan järjestyksessä, vaan aloittanut helpoista niin on saanut ajatukset juoksemaan hyvin.
Pari kolme tuntia niihin jaksaa paneutua kerralla, sitten jätän ne odottamaan taas pariksi päiväksi. Sitten lähempänä palautuspäivää teen niitä uudestaan. Näihin kysymyksiin saisi käytettyä loputtomasti aikaa, pohtimiseen, kirjoittamiseen ja tekstin muokkaamiseen paremmaksi. Aiheet ovat niin laajoja ja eivät kovin yksinkertaisia. Mutta jossakin vaiheessa ne on vain palautettava ajatellen, että jos he ihmettelevät jotakin, niin kyllä he sitten kysyvät ja voin tarkemmin niitä selittää.